Paraules en la recepció del Premi Carles Cardó


En el moment de rebre el Premi Carles Cardó, vull expressar la meva gratitud envers els qui heu tingut l’amabilitat de concedir-me’l, convençut que és un guardó extensiu a tot l’equip que fem possible Catalunya Cristiana i Ràdio Estel. Em ve a la ment la figura de l’estimat bisbe Joan Carrera, pioner dels nostres mitjans de comunicació, que  va admirar tant el sacerdot Carles Cardó, pensador i promotor del cristianisme social i un dels homes d’Església que més ha incidit en el nostre país en el decurs del segle XX.
La vostra fundació -que porta el nom del recordat Joaquim Xicoy- té dos eixos: Persona i democràcia.
El personalisme ha marcat la filosofia contemporània. Subratllar la unicitat i la centralitat de la persona, la seva capacitat de diàleg, la importància que  no quedi mai reduïda a un instrument. Els postulats filosòfics del personalisme alimenten el Concili Vaticà II. Ja sabeu també que a Europa el personalisme ha estat una font d’inspiració de la democràcia cristiana. En aquest context, us anuncio que d’ací a pocs dies el proper 29 de novembre, tot celebrant la festivitat del beat Ramon Llull, la Facultat de Filosofia de Catalunya honorarà un gran personalista el Dr. Josep Maria Coll i Alemany, fill del molt honorable Miquel Coll i Alentorn, historiador i president del Parlament de Catalunya.
L’altra eix és democràcia. Aquests dies convulsos hem tornat a veure i escoltar l’emotiu discurs de Pau Casals davant les Nacions Unides, des del seu ambó de director d’orquestra en el moment de rebre la medalla de la pau. Ens recordava que som una de les democràcies vigents més antigues del món. En aquesta hora difícil per Catalunya és important de tenir-ho. I aprofito aquesta oportunitat que em doneu per reivindicar la necessitat d’un memorial que perpetuï davant les noves generacions l’antiguitat del nostre sistema parlamentari.
Escrivia Carles Cardó:  “que Catalunya sigui per endavant reconeguda com una nacionalitat o que no ho sigui, té poca importància [...] Essent intensament ho serà més que afirmant-ho entusiastament». Des dels nostres mitjans –Ràdio Estel i Catalunya Cristiana- aquesta és la nostra voluntat: “ésser intensament” esdevenir canals de comunicació i, per tant, de comunió servir les persones, donar-los elements que els ajudin a forjar l’opinió, contribuir a la formació de les noves generacions en una sana catalanitat, oberta a l’universal.

A tots els organitzadors, grans mercès.

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Cinco claves para comprender el arte catalán