Capgirament

Homilia diumenge XXI
Externament Jesús s'assembla una mica a Joan Baptista, una mica a Elies, una mica a Jeremies, perquè Jesús és un profeta, però Jesús és més que profeta, és el Fill de Déu vivent. I Pere ho pot proclamar perquè ell ha viscut aquesta intimitat amb Jesús, perquè el coneix interiorment.
 Avui hi ha persones que diuen que Jesús és un personatge especial, un gran home, un savi, un profeta. I tenen part de raó. Però només els que tenen intimitat amb ell poden afirmar que Jesús és el Fill de Déu viu. Nosaltres ho afirmem en cada missa cada vegada que proclamem el credo. Però encara ens falta un pas més: hem d'afirmar-ho amb la vida. Pere va fer la plena professió de fe quan fou crucificat cap per avall. Chesterton deia que aleshores va comprendre com era l'univers perquè  va veure els núvols com muntanyes, les estrelles com flors, i tots els homes penjant de la infinita Misericòrdia de Déu. 
El Papa Francesc està fent aquest capgirament a l'Església. Ja no parla d'una església piramidal, sinó d'una immensa multitud de laics amb uns pocs ministres al seu servei. D'una església feta per als purs a una església tacada i ferida pel seu contacte amb les coses d'aquest món, d'una església autoreferencial a una església en sortida que va a les perifèries existencials. No tots accepten aquesta sacsejada. Ell ho sap, però no sembla que l'import gaire, ell anuncia l'evangeli de Jesús. Preguem per les seves intencions en aquestes vigílies del seu viatge a Colòmbia.
I com hem d'entendre aquest: "tot allò que lliguis a la terra quedarà lligat al cel, tot allò que deslliguis a la terra quedarà deslligat al cel". Són paraules adreçades a Pere i a la seva missió, cert, però també  a tots els membres del Cos místic de Crist. En llenguatge popular, lligar, vol dir deixar una cosa ben prevista. Aquesta frase em fa pensar en la transcendència dels nostres actes, tot el que deixem humanament parlant ben lligat, ben resolt al servei de la persona, tindrà la seva transcendència en l'Església, cridada a ser el cel en la terra. I cap vas d'aigua que donem a un d'aquests més petits pel fet de portar el nom (la realitat) de Jesús, no quedarà sense recompensa.

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Cinco claves para comprender el arte catalán