Els secrets del Regne


Setmana XVII de durant l’any. Diumenge 27 de juliol de 2014
Salomó demanava a Déu la gràcia de saber escoltar per poder fer dues coses: justícia al poble i destriar el bé del mal. Certament són característiques de bon governant. Un governant que sàpiga escoltar les justes demandes del seu poble serà un governant just. El dèspota en canvi és aquell que diu que ho fa tot per al poble, però sense tenir en compte el poble. Quantes dictadures hi ha avui en el món? Diuen que a l’Àfrica n’hi ha 26, a Àsia 22, a Amèrica, 6... Massa. Però pensem en temperaments autoritaris de grups i institucions podem tenir ben a prop nostre i que nosaltres mateixos podem tenir comportaments dictatorials. El que demana Salomó, el rei savi, és també lliçons de saviesa per a tots nosaltres. Escoltar no és simplement sentir, és valorar allò que ens han dit. Sant Benet diu en la seva Regla que cal escoltar sempre el monjo més jove. A les famílies i a les comunitats hauríem de saber fer-ho així, sense demagògia, amb humilitat. I saber discernir és distingir el bé del mal. El gra de la palla. El realment important del que no ho és tant.
Jesús fa quatre comparacions del Regne de Déu. Totes elles poden il·luminar el moment econòmic i social que estem vivint. Primera: un tresor amagat. Un tresor sempre és atractiu, és quelcom que s’ha de buscar i s’ha de trobar. El Regne de Déu que comença ja aquí a la terra té quelcom d’aventura. Tota recerca és una aventura. La solució dels problemes econòmics i socials no és immediata, requereix recerca, esforç i enginy.
Segona comparança: el comerciant que busca perles fines. La que té més preu relativitza totes les altres. És lícit comerciar i  buscar l’excel·lència en tot. Buscar l’excel·lència és pujar el llistó. Les persones i els pobles progressem gràcies a l’exigència.
Jesús compara també el Regne amb aquelles xarxes que arrepleguen de tot. Hi ha un primer pas que és abastar. La selecció, la tria, és un pas ulterior. Però si d’entrada un és massa selectiu, ho perdrà tot.
I encara compara el Regne al cap de casa que treu del seu cofre “joies modernes i antigues”. És la dinàmica de conservar i de crear. Uns posen l’accent en el primer, d’altres el segon. És important conservar, reciclar, sostenir, és important escoltar els grans, la saviesa antiga, però també ho és la creativitat, la innovació, la capacitat d’emprendre...

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

Cinco claves para comprender el arte catalán

Dijous Sant 2023