Va batejar l'autor del Baptisme

Homilia en el baptisme de Jesús

La  missió del servent de Javé, aquesta anticipació de Jesús és una mica sorprenent: "He posat en ell el meu Esperit perquè porti el dret a les nacions" i explica la manera com ho ha de fer amb deu característiques :  sense cridar ni alçar la veu, sense trencar allò que és fràgil ni apagar allò que és incipient. Amb fermesa, sense defallir, sense vacil.lar, amb vocació universal. Destinat a ser aliança, llum, donar la vista, a alliberar.

El dret a Occident és el que regula la vida dels pobles i la seva convivència. Sempre ho  hem dit, però sovint passa a l'inrevés: no parem de legislar. Ací creem lleres per on ha de passar l'aigua. A la Xina en canvi el dret és diferent: miren per on passa l'aigua per tal de canalitzar-la. Estan atents a la vida!

 Cal que siguem homes i dones cabals, equànims, prudents, justos amb aquesta justícia de què parla l'Escriptura. Justos com Josep -així el definí Mateu- o com el mateix Jesús. Aquesta nova justícia és plena de conseqüències.

 Al prefaci de la Nativitat de Joan es diu que "va batejar l'autor del baptisme".  Per Joan aquesta devia ser una gran emoció i una gran responsabilitat. Com ho és per nosaltres quan bategem o preparem per al sagrament del baptisme. A més ja no és el baptisme de Joan. És el baptisme de Jesús en aigua i esperit.

Recordo que preparava amb uns pares el bateig del seu fill i el pare es va posar a plorar: creia que no eren prou coherents amb les conseqüències que comportava demanar aquell sagrament. En una altra ocasió també va ser el pare qui en el momento que vaig vessar l'aigua sobre el caparró del seu fillet va esclafir a plorar. No sé per què, penso que d'emoció...
El baptisme és un sagrament que imprimeix caràcter. Conservem moltes piles baptismals que ens parlen de la importància històrica d'aquest sagrament. Dissortadament  avui els baptisteris gairebé ja no s'usen... Hem de tornar a dignificar el baptisme, en la forma i en el fons.

 Que el dia d'avui ens porti a tots a renovar de cor els compromisos baptismals.

 

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Cinco claves para comprender el arte catalán