Què vol dir creure avui

Homilia diumenge XIX durant l'any

 
En aquest Any de la Fe, la carta als hebreus és una gran catequesi de què vol dir creure avui. 

Fe és “posseir anticipadament els béns que esperem”. Què esperem? La plenitud, l'acompliment de les promeses de Déu, la felicitat... tot això ja ho podem començar a gustar des d'ara  si tenim fe. A l'Eucaristia assaborim ja anticipadament la felicitat del Regne: preguem junts dient les mateixes paraules, cantem, ens donem la pau, participem d'una mateix pa i d'un mateix calze... Les estones de cel d'aquí a la terra, són ja un tast de les que viurem per la gràcia un dia al cel.  

Fe és també confiança. La carta ens posa l'exemple d'Abraham que surt del seu país "sense saber on aniria". És també aquesta la situació de tantes persones que avui han d'abandonar la seva terra sense saber on aniran a raure, però potser amb una diferència; tot i que vivia en tendes Abraham "esperava aquella ciutat ben fonamentada que té Déu mateix com a arquitecte i constructor". La nostra fe no és cega té un objectiu, creiem en un món nou, en un cel nou i en una terra nova que comença ja aquí.  De vegades es diu que l'important és el camí i no la meta. Tots dos són importants: el camí no tindria sentit si no portés a un bon terme.

Fe vol dir no tenir por. Jesús convida a no tenir-ne repetides vegades, però nosaltres estem plens de por. Com fer-ho per superar-les? Molts homes i dones al llarg de la història han fet cas d'aquest consell i no han tingut por. Ells són per a nosaltres un estímul i un exemple. Santa Clara no va tenir por i en moments d'amenaça ens va enfilar al seu convent portant solament l'eucaristia per bandera i la seva actitud de fermesa va salvar el convent i la ciutat d'Assís.  

Jesús a l'evangeli ens anomena amb tendresa i realisme: "petit ramat". És inevitable pensar en aquella "minoria creativa" de la qual parlava Benet XVI. No som en temps de grans multituds si no de petites comunitats creatives, que visquin l’enginy de la caritat. 

Jesús ens convida també a estar sempre a  punt. Què vol dir "estar a punt"? Estar a punt de fer el bé,  preveure les necessitats dels altres, avançar-se, a anticipar-se a les necessitats de l'altra. Això vol dir realment "estar a punt". 

Si hem viscut en carn pròpia un robatori ens adonarem com quedem de desvalguts. Hi ha moltes coses en la nostra vida que no podem controlar.  Així es posa encara més de relleu que estem en les mans amoroses de Déu.

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Cinco claves para comprender el arte catalán