El cel obert


El Baptisme del Senyor

Avui conclou i culmina el temps de Nadal amb la festa del baptisme de Jesús, una altra epifania que vol dir una manifestació esplèndida de la seva identitat plenament humana i plenament divina: Crist baixà al Jordà i vol ésser batejat per Joan. Hi baixa tal com pujarà a la creu, solidari amb el poble pecador.

Un dia que tot el poble es feia batejar, Jesús fou batejat “mentre pregava” diu Sant Lluc. Estar en oració és preparar-se per rebre l’Esperit Sant. Diu Sant Lluc que “el cel es va obrir”. Encara avui quan se’ns resol un problema, quan ve una persona a ajudar-nos, quan ens sembla que totes les portes estan tancades i una s’obre, diem aquesta expressió: “he vist el cel obert”.  Fixem-nos una mica en aquesta expressió: “el cel obert” és símbol de felicitat, anuncia una nova possibilitat de comunicar-se amb Déu, anuncia que a partir d’ara en Crist s’uneix el cel i la terra.

El baptisme de Jesús va ser en aigua i en Esperit. Podríem dir que va ser una primera Pentecosta, va davallar l’Esperit Sant. Si Déu posa el seu esperit sobre algú, com hem escoltat a la primera lectura, és per donar-li força per fer una missió en favor del poble.  Jesús va assumir el baptisme com a signe i compromís d’un canvi radical: d’ara endavant es dedicarà al servei del seu poble, es desvincularà de la seva família, de la seva llar, de la seva feina i es lliurarà del tot al seu poble. Només l’atraurà la idea de col·laborar amb aquell moviment admirable de conversió que va ser iniciat per Joan. Com diu un autor: “quan enmig del silenci del desert, callen de nit els crits del baptisme i no se sent la remor de la confessió dels pecats d’aquells que se submergien en el Jordà, Jesús escolta la veu de Déu, que el crida a una missió nova” (J.A.Pagola)

També nosaltres hem estat batejats amb Esperit Sant i amb foc, per això compartim amb Jesús la dignitat de fills i la missió de passar pel món  fent el bé.  Fa uns mesos vam tenir l’ocasió de visitar el Jordà i era realment impressionant de veure com tantes persones d’arreu del món renovaven allí les promeses del baptisme. El bisbe Pere Tena, a la Catalunya Cristiana d’aquesta setmana ens dona un bon consell, anar a visitar la pila on vam ser batejats i renovar-hi allí les nostres promeses baptismals. De vegades això pot ser difícil, perquè vam ser batejats lluny d’ací o potser aquella pila ja no existeix, però podem fer el mateix renovant les nostres promeses davant la pila de batejar de la parròquia. Renovem el nostre “sí a Déu”. I si hem tocat a fons en la nostra vida, redrecem-nos altra vegada com a criatures noves, entusiasmades per estimar tota criatura. No hem de témer, el cel està obert.

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Cinco claves para comprender el arte catalán