Baptisme amb aigua i foc

Diumenge del Baptisme de Jesús 2012

Divendres celebràvem l’epifania de Jesús, la seva manifestació als mags, als pobles no creients. Avui celebrem la segona epifania de Jesús al Jordà tenint com a testimoni tants que buscaven la conversió. Encara hi haurà una tercera epifania o manifestació gloriosa en les noces de Canà.
Avui Jesús a l’inici de la seva missió, fet humil i sense necessitar-ho es posar a la cua dels pecadors i se submergeix en les aigües del riu Jordà. No oblidem que el baptisme i Canà són els dos primers misteris de Llum que va introduir el beat Joan Pau II a la pregària del rosari.
Ahir mateix celebràvem el vuitè aniversari de la mort de la Rosa Deulofeu. La Rosa havia estat delegada de pastoral de joves i va morir d’un càncer donant a tothom un gran testimoni d’abandonament a les mans amoroses del Pare El Cardenal Lluís, que ens presidia, deia que la Rosa havia estat “una epifania de Déu”. És el que tots estem cridats a ser. A la porta de l’església de Sant Agustí hi havia la quarta edició del llibre Rosa, El somriure de la fe ( Barcelona, Obra Cultural, 2011). En l’homilia del seu comiat el Cardenal Ricard Maria Carles, al costat del qual la Rosa va treballar deia que ella havia estat “un àngel de Déu entre nosaltres”.
Hem vist molts quadres del baptisme de Jesús per part del Joan Baptista. Però poques vegades hem vist representacions del baptisme de Jesús, a l’altra riba del Jordà. Mossèn Alfred Rubio, deia en una homilia: “Joan bateja com el qui ve a preparar els camins del Senyor, però encara abans d’acabar la seva tasca, sembla com si Jesús estigués impacient de començar a predicar la Bona Nova també, però ja amb l’Esperit, com el baptista anunciava. (...) Abans que Joan acabés la seva missió pel fet d’estar empresonat, Crist ja la va començar “a l’altra riba”. Aquesta altra riba del Jordà és el símbol del Nou Testament. (A. RUBIO, Homilías, Barcelona Edimurtra, 2012, vol. II 1982-1985 p. 106-107) Perquè Jesús i els seus deixebles també batejaven. Seria important que els artistes imaginessin com seria aquest baptisme de Jesús en aigua i en Esperit.
Aquest Nadal, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha recuperat un gest molt bonic, que l’honora: l’enviament d’una felicitació personal als missioners i missioneres catalans d’arreu del món. En ella, entre d’altres coses els diu: “vosaltres sou el viu exemple de solidaritat i del que significa donar-se als altres. Heu fet del servei als més desafavorits la vostra opció de vida i com a President us ho vull agrair i reconèixer”. Els missioners sovint en llocs de frontera, anuncien la Bona Notícia, humanitzen, evangelitzen, catequitzen, bategen... De vegades amb mitjans molt precaris i de vegades fins i tot deixant-hi la pròpia vida.
Visquem a fons els nostre baptisme! Obrim-nos al do de l’Esperit Sant! Així esdevindrem cadascun de nosaltres epifania, manifestació eminent i lluminosa de Déu per als altres.

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

Cinco claves para comprender el arte catalán

Dijous Sant 2023