Homilia en la festivitat de Sant Jeroni 2011

Homilia en la festivitat de Sant Jeroni
Sant Jeroni de la Murtra 30 de setembre de 2011


Benvolguts germans concelebrants, membres de la Coral Badalonense, germanes i germans.

Celebrem amb molt de goig la festivitat d’aquest gran prevere i doctor de l’Església que fou Jeroni. I ho fem en aquest antic monestir edificat pels monjos jerònims, un lloc viu, de silenci i de pau.

Jeroni va ser un home que va anar a la recerca de la saviesa veritable. Aquesta que, com hem escoltat en la primera lectura, val més que totes les riqueses i és més apreciable fins i tot que la salut i la bellesa. Us heu fixat que el vi vell deixa un pòsit? La saviesa és el pòsit que queda en el nostre interior quan ja hem oblidat tot el que creiem saber. En una societat com la nostra tenim el coneixement al nostre abast, però posseir la saviesa és tota una altra cosa. La saviesa ve d’assaborir, de gustar. En un moment de la història saviesa i coneixement es van escindir. Convé que tornin a reunir-se.

Sant Jeroni va arribar a una edat avançada: més de 90 anys. L’any vinent està declarat any europeu de l’envelliment actiu. Les persones grans saben gustar de les coses, van rumiant en el seu cor aquelles vivències i tresors de la saviesa veritable. I com que d’allò que omple el cor els llavis en parlen als altres “el just té sempre als llavis la saviesa”.

Europa envelleix. Les nostres comunitats envelleixen. Però si l’ancianitat és el temps de mirar-se les coses i les persones per segona vegada, créixer en anys hauria de ser també créixer en saviesa.

Fixeu-vos bé, avui que tantes residències de gent gran tenen llargues llistes d’espera, no trobareu ni un sol gitano en una residència d’avis, per què? Perquè els gitanos acullen els avis fins a la mort, no es volen perdre la seva saviesa com fan d’altres cultures. A l’Àfrica diuen que quan mor un ancià és com si un arxiu es clausurés per sempre.

El bisbe Joan Carrera en una homilia als monjos de la Cartoixa els deia que de vegades pensem que quan un es fa gran està en la tardor de la vida i que aviat vindrà l’hivern, però que això no és així des del punt de vista cristià, quan més grans més a prop de la primavera veritable.

La Sagrada Escriptura ocupa un lloc central en la vida de Jeroni, per ell l’Escriptura és un signe o misteri que forma part de l’univers creat i de la salvació i que cal desxifrar i amb el que cal combregar. Jeroni no traduïa únicament les paraules sino els conceptes el que és realment important en la traducció era comprendre el sentit del text i romandre-hi fidel. Quan un arriba a aquesta comprensió profunda, aleshores veritablement adquireix la saviesa del cor.

Tots recordem aquella presentació de la Bíblia popular, al petit palau, el passat 30 de març, amb testimonis de persones creients i no creients.

La propera Quaresma es portarà a terme la missió Metròpolis impulsada pel Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització en dotze ciutats europees: Barcelona, Brusel•les, Budapest, Dublin, Colònia, Lisboa, Liverpool, París, Torí, Varsòvia, Viena i Zagreb. Una de les accions concretes serà la lectura de l’evangeli segons Sant Marc, feta per personalitats rellevants del món cultural, social i religiós, amb la voluntat de “donar molt relleu social i mediàtic a la Paraula de Déu”.

Però per escoltar amb profit la Paraula, cal fer silenci. Aquí a la Murtra hi tenim un tresor, un lloc de solitud i silenci on una comunitat orant pregueu i vetlleu per les necessitats de tots. Aquí a Sant Jeroni de la Murtra vivim la riquesa d’ésser testimonis de tantes persones que s’hi retiren en solitud i en silenci per assolir la saviesa veritable. Que el Senyor ens faci fidels custodis d’aquests indrets de pau.

Demanem al Senyor aquesta saviesa i que, per la intercessió del gloriós Sant Jeroni siguem sal i llum per als nostres germans.

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

Cinco claves para comprender el arte catalán

Dijous Sant 2023