Vèncer el mal a còpia de bé

Diumenge XVI de durant l’any
17 de juliol de 2011

De petits ens agradaven les pel•lícules de bons i de dolents. Era molt fàcil de distingir-los. Se’ls veia d’una hora lluny. Se’ls veia venir. La realitat, però, és més complexa. Sí que hi ha mal, és evident, i persones que fins i tot arriben a estimar el mal. Però el bé i el mal en la vida sempre apareixen barrejats. En el món, en els altres i també en el nostre cor. Tots podem parlar del millor i del pitjor de nosaltres mateixos. I de vegades ens sorprenem quan emergeixen, quan surten a la llum. Diuen que ara en les pel•lícules i en els serials els personatges solen presentar una part bona i una part dolenta. I que per això ens hi identifiquem més.

No tinguem pressa a separar bé i mal. El mal decreix quan el bé creix. A l’oració col•lecta d’avui, la que introdueix, recull i resumeix totes les nostres pregàries d’aquesta eucaristia hem demanat dues coses: ser fervents en la fe, en l’esperança i en la caritat i de perseverar fidel en la guarda dels seus manaments. De les virtuts teologals sempre en podem tenir més i millors, sempre en podem demanar més. Senyor, doneu-nos més fe, més esperança, més caritat. Si cultivem les virtuts el jull no ofegarà el blat. Si guardem els manaments –i el més gran de tots és el manament de l’amor-el bé acabarà triomfant sobre el mal. Si maldius, beneeix. Més val encendre un llumí que maleir de la fosca. Si mires només el got mig buit, fes un esforç per contemplar-lo mig ple. Evita que la mandra i el desencís et vencin. Mira qui tens al costat i ajuda’l.

Diu Benet XVI que els cristians som una “minoria creativa”. Penso en el gra de mostassa, la més petita de les llavors però més gran que totes les hortalisses i arriba a ser com un arbre. Tinguem cura d’aquest gra de mostassa.

Com a comunitat som el llevat dins la pasta. Quantes vegades Jesús devia haver vist a la seva mare Maria amagat el llevat dintre la pasta de mig sac de farina. El llevat desapareix, la pasta creix. Fer el bé amb discreció. Tants esforços per l’educació, la promoció de les persones no poden quedar balders. Donem-ne gràcies a Déu.

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

Cinco claves para comprender el arte catalán

Dijous Sant 2023